Tenyésztés

Tervezett alom:

Jelenlegi alom:

2017.05.29.-én megérkeztek!
3 kan, 3 szuka

HD-B, ED-0/0, OCD-0
Szemek-tiszták
prcd-PRA-, EIC- HNPK- Myopathy, Dwarfism - N/N, FREE
HD-A, ED-0/0, OCD-0
Szemek-tiszták (2017)
CEA-, CNM- EIC- N/N, Mentes

Osztrák Champion
Osztrák Junior Champion
Bundesjugendsieger 2012 & Crufts Qualification
ÖRC Clubwinner 2013
Képességvizsga, Tenyészszemle
Munkavizsga
RBP-1, 2, 3, GAP-1, BH, BGH-1
Eredmények részletesen
Többszörös kitűnő, HPJ, CAC
Tenyészszemle
Munkavizsga, Utánkereső Munkavizsga

Képek:

   Kennelünkben született korábbi almok:

Amit a Vajali Mindenes Kennelben született kölykökről általánosan tudni érdemes!

Garantáljuk, hogy a Vajali Mindenes Kennelben született kölykök:

 • Jól meggondolt tenyésztői válogatás után, minden esetben a fajtára jellemző tulajdonságokat hordozó kutyák párosításából születnek. A szülők küllemi és munka adottságaik tekintetében igazoltan a fajta méltó képviselői.
 • Fentiek mellett a szülők természetesen rendelkeznek azon betegségek szűrési igazolásaival is, melyek megléte szükséges a felelősségteljes tenyésztéshez.
 • Már fogantatásuk előtt, illetve az anyaméhben is kellő odafigyelésben részesülnek, hiszen az anyakutya táplálására, fizikai és egészségügyi állapotára kiemelt figyelmet fordítunk.
 • Születésük utáni első perctől életkoruknak megfelelő szociális benyomások érik őket, melyek mind a kutyákkal, mind pedig az emberekkel, továbbá a környezeti behatásokkal való későbbi kapcsolatukat megalapozzák. Célunk az emberek és kutyák társadalmába könnyen, stressz mentesen beilleszkedő kölykök nevelése. Ezzel alapozzuk meg azt, hogy kölykeink  városi, vagy vidéki környezetben, családi vagy munkakutyaként egyaránt jól megállják helyüket.
 • Minden kölyökkel elvégezzük a korai idegrendszeri stimulációs tréninget (Carmen test).
 • Folyamatosan figyeljük karakterüket, ezáltal tanácsokat adhatunk a kedvező gazda-kutya párosok kialakítására.
 • A kölykök megfigyelése során szerzett tapasztalatok segítenek a kölykök korai szocializációjának, továbbá nevelésének megfelelő irányban történő megkezdésében is.
 • Nagyjából egy hónapos koruktól fogva fokozatosan megismerkednek a szilárd táplálékokkal is, beáztatott, szuper prémium formájában.
 • Két hetes koruktól két hetes időközönként féreghajtó kezelést kapnak az esetleges parazitáktól való megszabadulás érdekében.
 • Az ajánlott állatorvosi gyakorlatnak megfelelően kapják első védőoltásaikat.
 • Az FCI (Nemzetközi Ebtenyésztő Szervezet) által elismert származási lappal (törzskönyv) rendelkeznek, amely prémium kategóriájú.
 • Természetesen mindegyikük microchipes egyedi azonosítóval rendelkezik.

Kérem, hogy kiskutya iránt csak komoly elhivatottsággal, kutyaszeretettel érdeklődjenek. A továbbiakban, akár kedvenc, akár show, vagy munka kutyaként találnak gazdára a kölykök, a leendő gazdi mindennemű segítségünkre és együttműködésünkre számíthat.

Úgy döntöttél, veszel egy Labradort?
A választásod nagyszerű, szerintem csodálatos kutyafajtát néztél ki magadnak! De azért ne gondold, hogy ezzel a fajtával minden olyan egyszerű, mint ahogyan az a képeken vagy a filmeken látszik!
Az alábbiakban segítségedre szeretnék lenni. Ötleteket próbálok adni ahhoz, milyen szempontokat végy figyelembe mielőtt kutyát vásárolsz, illetve ahhoz is, mire figyelj a választás során.
Próbálj meg ellenállni az első aranyos kiskutya látványának, és mielőtt döntesz, tegyél fel magadnak néhány kérdést!
Készen állsz arra, hogy egy kutya (is) társad lesz a következő 10 - 15 évben? Végiggondoltad, hogy ennyi ideig felelősséget is kell vállalnod érte?
Hajlandó vagy vállalni azt az egyáltalán nem kevés anyagi áldozatot, ami egy kutya tartásával jár? Vedd figyelembe pl. a biztonságos tartásának szükséges körülményeit, a kutyaeledel árát, a szükséges védőoltások költségeit stb.
Megfelelő környezet van nálad egy kiskutya fogadására, és hajlandó vagy elfogadni a kölyök bája mellett, a vele járó kellemetlenségeket is? Ne feledd, egy kölyökkutya olyan, mint egy gyerek, sokat kell még tanulnia! Nem várhatod el tőle azt, amit a már jól képzett, felnőtt kutyák esetében láthattál. A kezdeti időkben sok bosszúságot is (pl. rágás és ásás) okozhat, ha erre nem vagy figyelemmel. 
Egy kutya sem lesz magától tökéletes, a legtöbb a gazdin múlik! Minden kölyök egy lehetőség. Rajtad áll, olyan kutyád lesz, ahogy neveled, ahogyan foglalkozol vele! Ha kielégíted igényeit, méltán számíthatsz hűséges és kedves társra. A „Labi” nagyon intelligens fajta, ennek megfelelően jelentős figyelmet, törődést is igényel! Számára fontos hogy melletted lehessen, és feladatokat adj Neki. Ő érted él, és szolgálni akar! Aktív és társas lényről van szó, aki ha feledésbe merül, nem fogja jól érezni magát a világ legnagyobb udvarán sem.

Mire figyelj oda?
Komoly döntés előtt állsz, elég sok pénzedet fogod elkölteni. A vételár csak az első lépés, mely arányaiban eltörpül a későbbi költségek halmaza mellett! Ezért nézz körül alaposan! Nem szeretem a kutyákat az autókkal összehasonlítani, de az autóvásárlásos hasonlat sok szempont szerint helytálló! Ott is végiggondolod, hogy egy olcsón vásárolt kocsi esetén valószínűleg több pénzt fogsz később a szerelőnél hagyni, mint egy kicsit drágább, de valóban „egyben lévő” járgány ára közötti különbözet. Nem beszélve a várt eredmény elmaradásáról, és a várható bosszúságokról.
A labrador az utóbbi időben méltán nagyon népszerű fajtává vált. Ezzel párhuzamosan, ezt a szilárd egészségügyi és mentális alapokkal bíró fajtát sem kerülte el a divattal együtt járó minőségi felhígulás. Az anyagi érdekek a fajtát a „kutyagyárosok” ideális pénzszerzési lehetőségévé tették, ennek következményeként ugyanaz történt, mit korábban a német juhász, skót juhász, dobermann, stb. esetében.
Kár lenne tagadni, mára a labradorok között is gyakran látni a fajta jellemző tulajdonságaival ellentétben álló, küllemileg nem megfelelő, vagy egészségügyi és idegrendszeri problémákkal terhelt egyedeket. 

Küllem


Gyakran hallom a kiskutyák felől érdeklődőktől, hogy számukra nem fontos a „nagykönyv” szerint megfelelő kiállású kutya, hiszen úgysem akarnak kedvencükkel kiállításokra járni. Ez sajnálatos felfogás, hiszen valamely kedvezőtlen küllemi bélyeg gyakran további hiányosságokkal is együtt jár, mutatja a vonal egyéb romlását is. Például a szőrminőség nem megfelelő volta, vagy. a lábak rossz állása a kutya mindennapi életét is negatívan befolyásolja, hosszútávon pedig egészségügyi, életminőségi problémákat okozhat.
Azoknál a kölyköknél, melyek közvetlen szülei tenyészszemlézett, kiállításokon bírált kutyák, nagy eséllyel számíthatunk a megfelelő küllem megjelenésére. A távoli ősök között szereplő, néhány jó eredményű kutya hatása nem tudja kompenzálni az oldalágról esetlegesen bekerülő kedvezőtlen adottságok megjelenését. Ez esetben nagyobb eséllyel állhatnak elő nem kívánt tulajdonságok.

Egészség
Mint minden fajtánál, sajnos a labradornál is megtalálhatóak fajtára jellemző örökletes betegségek. E betegségek gyakoribb megjelenése szoros összefüggésben van a meggondolatlan hobbytenyésztéssel, illetve a már említett kutyaszaporítással. A betegségek a kölyökkutyán általában még nem állapíthatóak meg, megjelenésük a későbbiekben válik egyértelművé.
E néhány sornak nem célja a betegségek és tüneteik felsorolása, de választás előtt jó tudnod milyen betegségek tekintetében kell figyelemmel lenned. A labradorok egészségügyi szűrési vizsgálatai a szembetegségekre, a csípő-, könyök-, és váll ízületek vizsgálatára, egy örökletes izomzati betegségére, és a szintén örökletes, a kutya fizikai terhelés alatt beálló „összeomlására” irányulnak.
Nagyon szomorú pillanatokat okoz, ha a kedvenccé váló kiskutyáról később kiderül, hogy valamelyik örökletes betegség hordozója. A teljes életminőség hiányán túl, az állatorvosi kezelések költségei is jelentősek. Ha ezt el szeretnéd kerülni, vásárolj szűrt állományból kölyköt! Ez az egyetlen mód arra, hogy a gondok megjelenésének esélyét a legkisebbre csökkentsd.

Idegrendszeri, magatartási problémák

A labrador született munkakutya! Lehet vadász-, rendőr-, katasztrófa-, vagy vakvezető kutya.
Gyakorlatilag bármilyen feladatra megtanítható, hiszen stabil idegrendszere, nagyfokú intelligenciája, finom szaglása, erős és egészséges testfelépítése alkalmassá teszi az egymástól nagyon eltérő feladatok elvégzésére is.
Napjainkban a fajta egyedszámához viszonyítva, a „dolgozó” kutyák aránya jelentősen visszaesett. Pedig a labradort elsősorban nem a külleme, hanem a munkára való alkalmassághoz szükséges, kedvező belső tulajdonságok és azok harmóniája tette a világ egyik legnépszerűbb fajtájává. A „kiállítási tenyésztés”, nem feltétlen követte a munkára való alkalmasság tulajdonságainak folyamatos megtartását, a küllem előtérbe került. Sajnos a szép kutya önmagában nem jelenti azt, hogy a kutya rendelkezik az ideális labi vézenével is!
Láttam képességvizsgán olyan CACIB-os kutyát, amely nem volt hajlandó vízbe menni, illetve olyan „labradorokat” melyek félénkek, zárkózottak, sőt, sunyik voltak! Víziszonyú, magába fordult, csipkedős labrador??? E tapasztalatok ellentétben vannak a fajta legfontosabb tulajdonságaival. Egy igazi labi nem mutathat ilyen jeleket, nem viselkedhet így!  A jó kutya mindig nyílt, eszméje a „will to please” – szolgálni a gazdit bármikor. A kutya kemény lehet, de sunyi vagy agresszív sosem. Az NEM labrador!

Hogyan válasz kennelt?
Nézd meg a kiválasztott tenyésztő honlapját, alaposan figyeld meg a képeket. Kérdezz bátran! Ha kielégítenek a válaszok, menj el hozzá, nézd meg a valóságban is!
Ne csak az aranyos kölykökre „legyen szemed”, hanem figyeld a kutya és az ember kapcsolatát is! Nézz körül, figyeld a többi kutya állapotát, tartási körülményeit is.
Mondd el a tenyésztőnek mi célod van a kutya tartásával, hová vinnéd, kérd meg segítsen a Neked való mentalitású kölyök kiválasztásában. Érezned kell, hogy nem csak rád „sózni” akar egy kutyát, hanem a későbbiekben is bizalommal fordulhatsz hozzá! A kutya vásárlásával, ha nem is mindennapos, de elviekben hosszú távú kapcsolat alakul ki köztetek. Amennyiben nem érzed teljesnek a képet, továbbá az ellentmondásokat nem sikerül feloldani, inkább keress egy másik kennelt!
Remélem, hogy a fentiek elolvasása adott néhány ötletet! Kívánom, hogy olyan kölyköt sikerüljön választanod, aki valóban társad lesz, és a ráfordított időt és energiát sok-sok öröm okozásával viszonozza majd!